Language:
Menu

Data capture

Moderne medische systemen en laboratoria kunnen een grote hoeveelheid data van één individu binnen enkele minuten opslaan. In het verleden werden veel data eerst samengevat voordat deze werden opgeslagen in het dossier van de patiënt of in een case report form.
Dit betekent dat fouten in het proces niet meer gecorrigeerd en zelfs niet meer ontdekt konden worden. Bovendien was alleen de samengevatte informatie beschikbaar voor analyses. Daardoor konden innovatieve analysemethoden niet toegepast worden op de data en nieuwe hypothesen konden niet worden getoetst.

Het Trial Coördination Center verkent methoden om data vast te kunnen leggen vanuit klinische apparaten en deze data direct op te slaan in de studiedatabases. Wij kunnen bijvoorbeeld data uitlezen uit apparatuur die gebruikt wordt om “advanced glycation end-products”, gemeten bloeddruk en het uitvoeren van een echocardiogram en spirometrie te lezen. Het is zelfs mogelijk om data van studiedeelnemers, zoals leeftijd en lengte over te brengen vanuit de studiedatabase naar de apparatuur; dit verzekert een nog hogere mate van nauwkeurigheid. Ook alle contacten tussen studiemedewerkers en deelnemers worden automatisch opgeslagen in de database. Brieven aan deelnemers en hun huisartsen kunnen automatisch gegenereerd en elektronisch bewaard worden. Dit verkleint de behoefte aan fysieke opslagruimte voor correspondentie.

Het computernetwerk van het TCC is volledig geïntegreerd met het klinisch computernetwerk van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit betekent dat wij automatisch data van dit netwerk naar klinische studiedatabases kunnen inlezen. Wij hebben bijvoorbeeld procedures ontwikkeld om bloed, urine en andere testresultaten te downloaden vanuit de servers van de centrale laboratoria . Deze resultaten worden automatisch ingelezen in de klinische studiedatabase.

Onze methoden van data capture maken het mogelijk dat grote hoeveelheden data efficiënt en nauwkeurig kunnen worden opgeslagen, geanalyseerd en geïnterpreteerd.

Verder blijven de originele data voor u beschikbaar om te gebruiken voor innovatieve methoden van data analyse en om nieuwe hypothesen te toetsen. Zelfs wanneer deze methoden en hypothesen pas worden voorgesteld terwijl de data vele jaren geleden verzameld werden.

Voorbeelden van data capture
Lifelines
PREVEND